חוברות

ניתן להוריד מכאן את חוברות ההסברה שיצאו לאור על ידי הארגון:

חוברת לבחורים ולהוריהם          חוברת לבחורות ולהוריהן

מתוך ההקדמה

הקונטרס פותח סוגיה כאובה הכרוכה בהקמת הבית החדש שבדרכך להקים בעז"ה, ומציף אותה על פני השטח, מתוך הבנה שהפיתרון מצוי בידך ובידי חבריך.

אם אתה מעוניין לבחור את בחירותיך בחיים מתוך מודעות להשלכותיהם; ואם אתה מסוגל לפתוח סוגיות שלא מקובל להעמיק בהן; ואם אתה חפץ לעשות את הטוב ביותר בעבורך, בלי שיקולים זרים –

הקונטרס הזה עשוי לסייע בידך רבות.

מטרתו של הקונטרס היא להציג לפניך תמונה מלאה על מסלול החיים שאתה מתחיל לצעוד בו בקרוב, להציג לפניך את ההשלכות של בחירותיך – על עצמך, על זוגתך לעתיד, ועל הוריך והוריה.

בתקופה הקרובה, אתה תיכנס בעז"ה למהלך חיים שבו אתה הוא הבוחר, אתה הוא המחליט, אתה הוא הקובע – ואתה הוא גם זה שמשלם את המחירים על הבחירות שלך.

מתוך הפרק הראשון:

ההחזרים החודשיים לגמחי"ם ולבנקים עלולים להסתכם באלפי שקלים מידי חודש בחודשו. ניתן לנקוב בממוצע של תשלומים של 15,000 ₪ לחודש, למשך עשרות שנים. יחד עם זה הוא צריך לפרנס משפחה גדולה: להאכיל את כולם יום יום ובשבתות וחגים, לקנות ביגוד ולשלם שכר לימוד לילדים מתבגרים, והסכומים הולכים וגדלים.

למה החובות גורמים?

רוב מוחלט של ההורים נכנסים לחובות דמיונייםלמה החובות גורמים? בלי שום בסיס להחזיר. המציאות מוכיחה שחלק מההורים קורסים תחת הנטל, חלקם מתים בגיל צעיר, וחלקם מפתחים מחלות קשות שונות

הנובעות מלחץ (סרטן, לב, סוכר, דיכאון קליני).

אבל נניח כרגע לזה, ונדבר על ההורים שמצליחים להגיע בריאים לגיל שבעים, ואיכשהו גם להחזיר את הכל. יש הורים רבים שבגיל זה מסיימים איכשהו עם החובות. כאן צריך לבדוק – איך הם מגיעים עד הגיל הזה? האם מסלול החיים שלהם בשנים הללו הוא מסלול בריא, נורמלי?

החל מגיל ארבעים פלוס עד גיל קרוב לשבעים – ההורים סוחבים על הגב חובות בסדר גודל מטורף. החובות הללו מטרידים אותם ונוטלים את שלוות רוחם, לפעמים הם נוטלים מהם את היכולת ללמוד כראוי, ולפעמים הם פוגעים בשלום הבית או בשמחת החיים.

אין מילה אחרת להגיד את זה, ושום מכבסת מילים לא תשנה את המציאות: רוב מוחלט של ההורים כורעים, פיזית או רגשית, תחת הנטל, בכדי שלילדיהם תהיינה דירות למגורים.

אנשים לא עומדים בזה. רבים מהמחנכים מעידים שהורים המשיאים ילדים אינם פנויים להשקיע בילדיהם שבבית. עול ההתחייבויות מכריע אותם, סוחט את לשד עצמותיהם.

מתוך פרק "המחירים שאתה תשלם"

פעמים רבות מאוד מספרים אנשים, שהם יושבים בכולל במסגרת שלא מתאימה להם, ומתגוררים במקומות שאינם בנויים לאופי שלהם, רק מסיבה אחת: השווער שילם להם סכום משמעותי, ואין להם יכולת לעשות נגד רצונו.

לא חבל למכור את עצמך ואת חירותך בשביל סכום כסף, גדול ככל שיהיה?

האם החירות הפנימית והאפשרות לנהל את החיים לפי הבנתך יחד עם אשתך – לא שוים את הסכום הזה?

עוד מתוך פרק זה

היא מסבירה לעצמה שאבא שלה עושה זאת מרצונו, כי הוא רוצה חתן תלמיד חכם שלומד ברצינות. כך היא מרגיעה את עצמה חלקית, שיש כאן איזו הצדקה. בסך הכל הוא רצה את זה. הדברים נכתבים מידיעה ברורה.

עכשיו שים לב לאיזה בוץ נכנסת: השטייגען שלך משמש עבורה הצדקה ליסורי המצפון שלה מול אבא שלה. אם אתה לומד טוב – יש לה הרגעה מסוימת, אבל אם אתה לא ממש הולך לפי הכללים של השווער – אשתך מתייסרת ביסורי מצפון קשים, עם תוספת קלה של האשמה כלפיך.

ומה קורה אם כעבור תקופה קצרה (או ארוכה) מהחתונה – יש לך פחות חשק ללמוד, כפי שקורה לאברכים רבים בשלב זה או אחר?

המצפון שלה תוקף אותה ללא רחם: "אבא קורע את עצמו, כמעט מקבל התקף לב, בלי שום הצדקה. הוא עשה את זה כדי שיוסי ילמד, ויוסי לא לומד. גם כשהוא לומד, הוא לומד הרבה פחות מאבא"…

ההרגשה שלה קשה מנשוא, וזה יצא על הראש שלך, באחריות מלאה!

מתוך פרק "סיכון בפן הכלכלי"

כאשר השווער לא מצליח לשלם, במקרים רבים שלום הבית מתערער משמעותית. החתן הטרי לא מצליח להתאפק והוא מבטא באזני אשתו את טענותיו על הוריה. היא מנסה להגן עליהם, והוא מתרעם עליה, והיא כועסת עליו על כך שהוא דורש הון תועפות מההורים שלה כשהיא יודעת שאין להם. לפעמים גם ההורים שלו מתערבים, ונוצר ענן עכור של מריבה סמיכה.

יש מקרים, גם הם לא מעטים, שהבית הטרי מתפרק בעקבות הסיפור. אבל גם אם לא מגיעים למצבים כאלה, אין ספק שזו אי נעימות קשה המשאירה משקעים רבים.

לא מדובר על סיפורים נדירים, אלא על עשרות אחוזים, ללא גוזמא (יש יועצי משכנתאות הטוענים שמדובר על שישים או שמונים אחוז!!), שמבטיחים ולא מצליחים לעמוד בהתחייבות.

מבדיקה שערכנו בשטח, לא בבנקים אלא בכוללים לצעירים, גילינו שאכן זה כך. זו תופעה בעלת ממדים נרחבים, של אברכים צעירים שגילו כמה שנים אחרי החתונה שהשווער לא מתכונן לשלם להם על דירה, כי הוא לא יכול.

מתוך פרק "מה עושים תכל'ס"

אתה ניגש לשידוכים? אתה לא ניגש למסחרה, אלא לשאת אשה. אתה מחפש אשה שתאהב אותה והיא תאהב אותך, אשה שתעמוד לימינך ותהיה לך לעזר בחיים, הגשמיים והרוחניים.

אתה לא מגביל מראש את אושרך ואת החיפוש אחרי השותפה שלך לתוך תבנית מסוימת, של אחת שלאבא שלה יש חצי מיליון ₪. אתה מוכן לשמוע הכל. כל הצעה של בחורה איכותית וטובה שמתאימה לרצונותיך – באה בחשבון.

אחרי שתים או שלש פגישות, אם הכיוון נראה חיובי, הוריך והוריה נפגשים בליווי של יועץ כלכלי מומחה, ובפגישה מתלבנים היכולות הכספיות, האמיתיות, לא הדמיוניות, של ההורים משני הצדדים, ושל הזוג עצמו לפי הצפי.

לאחר שמתקבלת תמונה כללית של המצב, בפגישה עם היועץ – אתה שוקל אם להמשיך או לא, על פי מה שהתברר בפגישה. הגישה שלך היא לא כמה אפשר לסחוט מהשווער, אלא איך אני מגיע איכשהו לדירה משלי בצורה שתתאים לי, בפריסת תשלומים רחבה ככל האפשר, ועם עזרת ההורים על פי יכולותיהם.

וכאן מגיע החידוש הגדול, הבדוק עובדתית: אפשר לרכוש דירה בכוחות עצמך. זה לא כל כך מופקע כמו שנדמה לך. סעיף הוצאות חודשיות למשכנתא או להחזרי גמחי"ם הוא סעיף שאפשר לעמוד בו. כמובן – רק כשקונים מראש דירה על פי יכולות הכיס, בצורה הגיונית ומחושבת. לשם כך יש לבדוק את הענין מראש עם יועץ כלכלי, כפי שכתבנו.